Kanotsäsongen är snart över. Vattnet börjar bli riktigt kallt och så småningom fryser det över. Då är det dags att gå över till vintersport istället. Idag handlar det därför om Tour de Ski.

Denna längdskidåkningstävling kördes i början som åtta deltävlingar under tio dagar men detta har sedan tre år tillbaka utökats till nio deltävlingar som tar plats under elva dagar.

Det är faktiskt en väldig ung tävling, från 2006, som tagit inspiration från den klassiska cykeltävlingen Tour de France.

Alla tävlande måste delta i alla loppen för att ha en chans att vinna. Missar man en tävling eller klarar inte att ta sig i mål så stryks man från hela tävlingen och har ingen chans att vinna. Och egentligen behöver du inte vinna alla loppen för att vinna Tour de Ski. Man räknar nämligen ens totala tid över alla lopp och inte vilken placering man kom på.

För att bli världsmästare i längdskidåkning räcker det dock inte med att vinna endast Tour de Ski. Den är endast en del av världscupen.

I början av 2015, den 7 januari, börjar världscupen och den tar plats i Dobbiaco, Italien. Den stora favoriten för nästa års världscup är Dario Cologna. Han har vunnit Tour de Ski tre gånger tidigare och är verkligen sugen på revansch från världscupen under 2013/2014. Det året var han tvungen att hoppa över touren och hela världscupen eftersom han behövde operera foten. Men nu är han på benen igen redo att tackla tävlingen och försöka ta hem hela världscupen. Trots skadan är han storfavoriten, med odds på 2.50 medan nästen på listan ligger nere på 4.50.