Vandra Kungsleden

Sverige är ett land med en fantastisk natur. Allra mest magisk blir den kanske i fjällen, där man på många platser befinner sig flera dagars vandring från närmsta bebyggelse. Många, inte bara svenskar, åker till fjällen för att vandra i allt från några dagar till flera veckor.

Speciellt populär är den kända Kungsleden. Denna vandringsled i den lappländska fjällen är nästan 45 mil lång och sträcker sig mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Att vandra hela sträckan är fullt möjligt men tar tid. Man kan också välja ut den bit man tycker känns mest lockande. Leden går förbi Kebnekaisemassivet, Kvikkjokk och Ammarnäs och bjuder vandraren på ett lugn och en närhet till naturen som är svår att få tag på någon annanstans.

Övernattning

Det finns flera sätt att övernatta på. Många väljer att ta med sig tält. Dels för att det är smidigt men också för att det är kostnadsfritt. Det är också skönt att inte känna sig beroende av att nå ett visst mål på en viss tid. För den som vill ha det mer bekvämt går det också att vandra från fjällstuga till fjällstuga. Dessa drivs av STF och man får rabatt om man är medlen.

Utrustning

För att det ska vara så behagligt som möjligt att vandra är det självklart viktigt att ha rätt utrustning. Eftersom att man går väldigt mycket är det extra viktigt att köpa ett bra rejäla vandringskängorna.

Tänk också på att ta med tillräckligt med proviant. Fjällstugorna har butiker men eftersom varorna måste flygas in med helikopter eller fraktas på skoter blir de dyra. Vandrar du i slutet av säsongen finns också risken att utbudet är i allra högsta grad begränsat.