Att paddla är fantastiskt och att dessutom få göra det i Sverige är ännu bättre. Sverige är som gjort för paddlare med allemansrätten, vår fantastiska skärgård och alla sjöar som finns att upptäcka. 

Utrustning

Vid paddling används en kanot, det vill säga kanadensare eller en kajak, och en paddel som antingen är enkel eller dubbelbladig. Vilken farkost du väljer beror både på tycke och smak, din kroppsbyggnad samt var du ska paddla.

Paddeln gör mer vid paddling än vad många först tror. Det är i paddeln som du håller en stor del av balansen och det är därför viktigt att öva mycket för att hitta rätt teknik. Är du oerfaren är det bra att börja träna i en stabil kanot, det är då lättare att lära sig tekniken.

En viktig del i utrustningen, som alltid bör sitta på, är flytvästen. Eftersom det är lätt att hamna i vattnet vid paddling är denna livsviktig. Det är lätt att slå sig, få panik av det kalla vattnet eller bli omtöcknad om man ramlar i och då bör västen sitta på, i alla väder, på alla vattendrag.

De kläder du väljer att ha på dig vid din paddling varierar beroende på väder och temperatur. Det som är bra att tänka på är att skydda sig mot solen, solstrålarna tar extra hårt om du är på vattnet och det är lätt att bränna sig. Ta också för vana att alltid ta med dig en vattentät påse med extrakläder och enklare förbandsprylar, så att det finns, om du skulle behöva. En extra vattenflaska är också bra att alltid ha med.

Börja paddla

Innan man beger sig ut och paddlar är det viktigt att ta reda på hur vädret kommer att bli, vilka vindar det är och om det är lämpligt paddlingsväder. Enklast kan du lyssna på Sjörapporten på radion eller besöka Sjöfartverkets sida online för att få reda på vindarna. Det är alltid bra att ha med sig Sjösäkerhetsrådets väderkort, har du inga kan du ringa Sjöfartsverket på 011-19 10 00 och beställa.

Det första man måste lära sig, som inte alltid är så lätt, är att kliva i och ur kanoten på ett bra sätt. Detta är till en början inte så lätt, den är väldigt rank och känns lätt att tippa. Här är det bra att ta paddeln som hjälp, sätt i den i vattnet och använd den för att hålla balansen.

När du väl sitter i kanoten och ska börja paddla är det några saker som är bra att veta:

  • Har kanoten roder styrs den med två pedaler som sitter längst fram i kanoten. Du kan också använda paddeln och svänga.
  • Paddlar du på mycket grunt vätten är det bra att ha ett släproder eller vara utan roder helt.
  • Det finns olika drag som kan göras med paddeln beroende på vad du vill. Dessa är bland annat; framåtdrag, bakåtdrag, ytterdrag och bromsdrag.
  • För att bli bra på paddling är det bara en sak som gäller; öva, öva öva… Börja öva in alla drag på ett lugnt vatten så du känner dig trygg och kan styra kanoten. Sedan kan du ge dig ut på vågigare och tuffare vatten.

Om du hamnar i vattnet

Är du ovan att vara på vattnet är det bra att träna att även “ramla i” vattnet. Alla vet inte hur kroppen reagerar och hamnar du i kallt vatten är det lätt att andningen låser sig och att du får svårt att få luft. Är vattnet kallt tappar man snabbt kroppsvärme och man har faktiskt bar a50% att överleva i 1 timme i 5- gradigt vatten. Till och med i vatten som är “bad temperatur” på går det snabbt att tappa finmotorik i händerna och ligger du i en längre stund blir du även här nerkyld.

Det som är viktigt att tänka på innan paddlingen är därför att ha många lager kläder, detta hjälper kroppen att bevara värmen en längre stund. Då du kommer upp ur vattnet igen är det viktigt att snabbt byta till torra varma kläder för att få upp värmen igen.

Det är alltid bra att ha med en mobiltelefon i ett vattentätt fodral för att kunna få hjälp om det behövs. Man vet aldrig om det händer något och alla kan välta och ramla i.