Kanottips till nybörjaren

Att paddla kanot är något som alla borde ha provat på minst en gång. Det kan göras för nöjes skull likväl som i tävlingssyfte. Här kommer några bra tips för de som tänkt prova på eller funderar på det.

Kanoter kommer i många olika former och storlekar. Man brukar huvudsakligen dela upp dem i kanadensare och kajaker. Kanadensaren är större och skapades för att kunna frakta saker över sjöar och genom floder. Kajaken utvecklades av eskimåerna och användes för att jaga och fiska till sjöss. Två av kajakens fördelar är därmed bättre kursstabilitet och hur lätt den är att svänga. Ett bra tips är alltid att prova på olika modeller och se vilken man sitter bäst i. Kanotcentraler kan hjälpa en med detta.

2132151-family-canoe-trip

En av de absolut viktigaste delarna av utrustningen när det kommer till att paddla kanot är såklart flytvästen. Många tror att inte behöver detta för att de är bra på att simma eller övertygad om att de inte kommer att ramla i vattnet där de paddlar. Men faktum är att om man hamnar i kallt vatten kan andningen ofrivilligt låsa sig. Har man otur kan kallt vatten i ansiktet även starta igång okontrollerad andning, även kallad hyperventilation, som inom kort kan göra en omtöcknad. En flytväst är helt enkelt livsviktigt att ha.

Många som sätter sig i en kanot för första gången kan tycka att de känns obalanserade. Men med lite erfarenhet märker man inom kort att detta inte är fallet. Mycket av balansen i en kanot sitter dessutom i paddeln och lär man sig bara att hantera den kommer allt kännas mycket smidigare. Nä man först börjar ska man se till att man gör detta i en sådan stadig kanot som möjligt så kan man verkligen fokusera på att hantera paddeln.