Är du en person som gillar att vara ute är det viktigt att välja rätt kläder. Det ställs betydligt högre krav på bra friluftskläder jämfört med vanliga vardagskläder. Utomhus utsätts man för kyla, vind, vatten och slitage, vilket bra funktionskläder står emot, det gäller bara att hitta bra märken som klarar av dessa förhållanden.

Om du väljer tåliga material och klär dig efter flerlager principen kommer du att hålla dig både varm och torr, vilken aktivitet du än utför. Det gäller att välja ett bra underställ, som transporterar bort fukt och håller dig torr, ett mellanlager som håller dig varm och ett yttre lager som står emot vid och vatten. Blir det för varm kan du enkelt ta av dig mellanlagret, blir det för kallt tar du istället på dig ett extra mellanlager.

Väta

En av de viktigaste funktionerna du bör se efter då du väljer funktionskläder, är att se till att du inte blir blöt. Väta ledet till kyla, så blir du blöt eller fuktig blir du snabbt kall. Därför bör du undvika bomull närmast kroppen, bomullsfibern drar nämligen åt sig väta och håller kvar fukten så du blir kall. Välj istället underställ och sockar i ull, ull torkar snabbt och stöter bort fukten så att du håller dig torr. Det är också viktigt att välja mellan lager och ytterlager som andas, annars transporteras inte fukten hela vägen ut, utan stannar kvar i mellanlagret vilket gör att du blir blöt i alla fall.

Flera lager

Att klä sig i flera lager har du säkert hört många gånger tidigare, men det tåls att ta upp igen. Med flera lager av kläder kan du enkelt ta av eller ta på ett lager beroende på väder och temperatur. Det finns några olika sätt att komponera de olika lagren men här kommer några råd att tänka på:

  • Välj ett ytterlager som står emot väta och vind och som andas.
  • Det första lagret bör vara av ett material som inte suger åt sig fukt utan som leder bort fukten om du svettas.
  • Ha gärna med dig flera mellanlager i packningen så du enkelt kan ta på om du blir kall.
  • Ha med både keps eller hatt för att skydda mot sol samt en mössa om du blir kall.

sh_winter_hiking_walking_

Membran

Man brukar säga att man ska välja det yttersta lagret med en funktion som står emot vind och väta men ändå ventilerar ut den överskottsvärme som uppstår om man blir varm och svettig. Inte alla vet vad ett memban är men alla vet att exempelvis Gore-Tex är ett bra inköp. Gore-Tex är ett membran som lamineras mellan foder och yttertyget i plaggen. Givetvis måste även dessa vara av ett högpresterande material för att de ska kunna samverka för bästa funktion. Detta membran finns att hitta i jackor, byxor, handskar och skor för att få bästa funktion och en garanti på att man håller sig torr när man är ute på sina friluftsaktiviteter. Det finns inget dåligt väder- bara dåliga kläder, det är ett talesätt som stämmer bra. Rätt klädd kan man vara ute hur länge som helst.

Då du köper kläder, välj gärna plagg med flera funktioner. Exempelvis ett par byxor som du med en dragkedja kan göra om till ett par shorts. Eller en jacka som du kan ta av ärmarna så det blir en väst. På detta sätt kan du enkelt och smidigt vaiera din klädsel efter väderleken.