Basket är en favorit bland sporter, både att själv utöva och att se på. Själva sporten basket kan beskrivas som; ” En bollsport där spelarna dribblar bollen och passar mellan olika lagmedlemmar, poäng görs genom att kasta bollen i motståndarlagets korg”. Sporten tränar upp flåset, kordination och snabbheten och framförallt är det en lagsport som ger otroligt god gemenskap och glädje.

Börja spela

Är du intresserad att börja spela basket och är osäker om det finns någon förening i närheten kan du kontakta Basketboll Distriksidrottsförbund (BCF), de vet vilka klubbar som finns. Annars går det alltid att samla ihop ett gäng bekanta och dra ihop gemensamma träningspass. Basket kan alla spela och det är lätt att lära sig, det viktiga för oss, är att ha roligt.

Regler

Ska du börja spela basket är det några regler som är bra att känna till.

  • Man spelar med 5 spelare på plan i positionerna guard, enter och forward. Spelarna deltar gemensamt både i defensivt och offensivt spel.
  • Varje lag får ha max 12 spelare med i matchen och 5 spelare på planen, åt gången.
  • Dubbelstuds av bollen får inte göras innan den passas vidare.
  • Poäng utdelas då bollen kastas i motståndarens korg, inom korgområdet 2 poäng, 3 poäng för distansskott.

 

 Sporten

Basket har blivit en stor sport i världen. Den kommer på 3:e plats som största sport, tätt efter fotboll och volleyboll och sporten har ungefär 400 miljoner utövare. I USA är sporten den största och det är otroligt många människor som beskådar matcherna. Man kan säga att basket har blivit en folksport. Förutom USA så spelas de på de högre divisionerna även mycket basket i Nordamerika, Spanien och Turkiet.

Att titta på de stora matcherna ger mycket tips, ideér och framförallt spänning. Våra favoritspelare är: Michael Jordan,  Jeremy Lin och Shaquille O’Neal.